Frasiga Våfflor

Förberedelsetid: 20 min

Tillagningstid: 40 min

Portioner:8

Frasiga Våfflor

Beskrivning

Hej och varmt välkommen in i mitt kök! Jag heter Elsa, och här i mitt småländska hem finns det få saker som väcker så många fina minnen som doften av nygräddade våfflor. Jag minns tydligt hur min mormor lärde mig att hemligheten till frasiga våfflor alltid ligger i det iskalla vattnet och att aldrig lägga dem på hög. Oavsett om det är våffeldagen eller bara en grå söndag som behöver förgyllas, så är detta frasiga våfflor recept min absoluta favorit för att samla familjen kring köksbordet.

Att lyckas få till riktigt våfflor frasiga handlar om balansen mellan fett, kyla och hetta. I detta recept använder vi oss av frasiga våfflor med ägg och bakpulver för att få dem sådär härligt luftiga inuti men med den där perfekta krispiga ytan. Det är ett underbart alternativ när du vill variera dig från klassiska plättar eller maffiga amerikanska pannkakor. Glöm inte att låta smeten vila en liten stund om du har tid, precis som när man gör en god pannkakssmet, så hinner mjölet svälla och smakerna sätter sig.

Serveringen är halva nöjet vid en riktig svensk fika! Jag dukar gärna fram mina våfflor med en rejäl klick vispad grädde och hemgjord sylt, smaker som påminner om mina syltkakor eller kanske fyllningen i en klassisk gräddtårta. Vill du lyxa till det ordentligt till helgfikat kan du ringla över lite varm chokladsås eller varför inte en mustig kolasås? Det blir minst lika uppskattat av barnbarnen som en kladdig kladdkaka.

Detta grundrecept är enkelt men levererar varje gång, och kom ihåg min mormors viktigaste råd: lägg våfflorna på galler! Det är samma princip som när man bakar drömmar eller flarn – luft är nyckeln till krispighet. Servera gärna tillsammans med andra favoriter på fikabordet för en komplett stund, kanske några nybakade kardemummabullar eller kolasnittar vid sidan av kaffet.

Ingredienser

Gör så här

1.

Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan för att svalna något.

2.

Vispa samman mjölk, vetemjöl, ägg, bakpulver, salt och eventuellt strösocker i en bunke. Vispa tills du har en helt slät smet utan klumpar.

3.

Rör ner det smälta, avsvalnade smöret samt det kalla vattnet i smeten. Vattnet är hemligheten för extra frasighet!

4.

Hetta upp våffeljärnet ordentligt. Pensla laggarna med lite smör inför den första gräddningen.

5.

Grädda våfflorna tills de är gyllene och frasiga. Lägg dem genast på ett galler (inte på hög, då tappar de frasigheten) så håller de sig krispiga fram till servering.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]