Rulltårta Recept

Förberedelsetid: 10 min

Tillagningstid: 5 min

Portioner:20

Rulltårta Recept

Beskrivning

Åh, rulltårta! Det är något speciellt med doften av en nybakad rulltårta som fyller köket. Jag minns hur min mormor alltid bakade rulltårta till oss barn när vi kom på besök i Småland. Det var alltid en stor händelse, och vi satt tysta och väntade otåligt på att få en bit. Det är en sådan enkel kaka, men den ger så mycket glädje. Här är mitt bästa rulltårta recept, som jag hoppas ni kommer att älska lika mycket som min familj gör.

Den här klassiska rulltårtan är perfekt till fikat, och den är så otroligt mångsidig. Du kan fylla den med precis vad du vill – sylt är ju det vanligaste, men varför inte prova tosca eller en krämig chokladmousse? Om du vill ha en lite extra lyxig variant, kan du även tillsätta lite rivet citronskal i smeten. För en glutenfri variant, prova att byta ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix. Jag har även sett varianter med choklad i själva kakan, vilket är väldigt gott! Om du letar efter andra klassiska bakverk, kanske en lussekatt eller en vaniljbulle kan vara något för dig?

När det kommer till själva bakningen, är det viktigt att inte grädda kakan för länge. Den ska vara lätt gyllenbrun, men fortfarande mjuk och smidig. Annars blir den svår att rulla ihop. Och glöm inte att strö lite strösocker över kakan direkt när du tar ut den ur ugnen – det ger en fin yta och gör den lättare att hantera. För att få en riktigt fin rulltårta, se till att rulla den försiktigt och jämnt. Använd bakplåtspappret som hjälp, och tryck till ordentligt efter varje varv. Om du vill lära dig mer om bakning, kan du kolla in min guide till pajdeg eller pannkakssmet. Och kom ihåg, det viktigaste är att ha kul och njuta av processen!

Den här rulltårtan är verkligen en symbol för det svenska fikat, och jag hoppas att den kommer att förgylla många fikastunder i ditt hem också. Kanske tillsammans med en kopp kaffe och några kolasnittar? Eller varför inte en bit tårta? Smaklig måltid!

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 250˚C.

2.

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna 30x40 cm (för 20 bitar). Smörj det med lite matfett.

3.

Blanda mjöl och bakpulver. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner mjölet i äggsmeten. Rör ner vätskan.

4.

Bred ut smeten jämnt i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.

5.

Strö lite strösocker jämnt över kakan. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper på galler. Dra försiktigt bort papperet som kakan gräddats på.

6.

Fyllning: Bred sylten (se nedan för hasselnötskräm) i ett jämnt lager över den varma kakan. Rulla ihop från långsidan med hjälp av papperet. Låt rulltårtan svalna i papperet med skarven ner.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]