Kladdkakecookies

Förberedelsetid: 40 min

Tillagningstid: 15 min

Portioner:15

Kladdkakecookies

Beskrivning

Hej och varmt välkomna hem till mitt kök här i Småland! Finns det något ljuvligare än när doften av smält choklad och smör sprider sig i huset en regnig eftermiddag? Idag vill jag dela med mig av ett recept som ligger mig extra varmt om hjärtat: mina oemotståndliga kladdkakecookies. Det här är den perfekta kombinationen för dig som älskar en klassisk, kladdig kladdkaka men vill ha den i ett smidigt småkakeformat. Det är ren och skär magi när den sega mitten möter de frasiga kanterna – precis som en bra fika ska vara.

När jag bakar dessa tänker jag ofta på hur enkelt det är att imponera på gästerna med något som smakar så lyxigt. Dessa kakor påminner lite om amerikanska cookies fast med en svensk twist, och de är ett fantastiskt alternativ till vanliga chokladsmåkakor. Jag minns första gången jag ställde fram dem bredvid en Silviakaka på kalaset; fatet med cookies var tomt innan kaffet ens var upphällt!

Detta kladdkakecookies recept är otroligt mångsidigt. Grunden är mörk choklad av fin kvalitet som ger den där djupa, vuxna smaken som påminner om en riktigt bra brownie. Hemligheten ligger i att låta smeten vila i kylen, ett knep jag även använder när jag gör sega småkakor. Om du vill experimentera kan du kika på tipsen för att göra dem glutenfria, likt en glutenfri kladdkaka, eller veganska. Det är en kaka som verkligen tål att varieras.

Vissa frågar efter kladdkakecookies utan choklad, och även om just dessa är en dröm för chokladälskaren, så finns det inget som hindrar att man inspireras av andra smaker. Kanske servera dem tillsammans med en frisk citronkladdkaka eller varför inte några klassiska kolasnittar för att få en fin balans på kakfatet? Oavsett hur du väljer att servera dem, glöm inte flingsaltet på toppen – det bryter av sötman på ett helt fantastiskt sätt. Lycka till med bakningen!

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Täck 2-3 plåtar med bakplåtspapper. Tänk på att kakorna behöver generöst med plats för att flyta ut.

2.

Grovhacka den mörka chokladen och lägg den tillsammans med smöret i en kastrull. Smält ihop ingredienserna till en jämn och blank smet på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen.

3.

Lägg resten av ingredienserna (strösocker, farinsocker, vaniljsocker, ägg, vetemjöl, kakao och salt) förutom flingsaltet i en bunke. Tillsätt det smälta chokladsmöret och rör ihop alltsammans bara precis tills det går ihop till en jämn och klumpfri smet.

4.

Ställ bunken i kylskåpet för att smeten ska stelna i minst 30 minuter. Detta moment är viktigt för konsistensen.

5.

Klicka ut smeten på plåtarna. Varje klick bör vara ca 4 cm i diameter och ca 4 cm hög. Använd med fördel en glasskopa för att få en jämn fördelning.

6.

Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Om kakorna flutit ut oregelbundet, fixa formen medan de fortfarande är varma. Låt svalna helt på plåten och garnera med flingsalt innan servering.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]