Plommonpaj

Förberedelsetid: 15 min

Tillagningstid: 35 min

Portioner:6

Plommonpaj

Beskrivning

Hej kära vänner! Det är Elsa här, direkt från mitt kök i hjärtat av Småland. När sensommaren övergår i höst och träden i trädgården dignar av mogen frukt, då vet jag precis vad som gäller till helgens fika. Det finns få saker som sprider en sådan hemtrevlig doft i huset som en nygräddad plommonpaj. Denna paj är en riktig favorit här hemma, med sin perfekta balans mellan de syrliga, saftiga plommonen och det söta, knäckiga täcket. Det påminner mig om barndomens kafferep i bersån, där vi alltid serverade fruktpajer med en rejäl klick vaniljsås eller lite vispad grädde.

Detta plommonpaj recept är otroligt tacksamt eftersom det är så enkelt att svänga ihop, men smakar som om man lagt ner hela dagen i köket. Resultatet blir en plommonpaj knäckig och karamelliserad, mycket tack vare sirapen i smeten. Kombinationen av havregryn och mandelmjöl gör täcket extra frasigt och smakrikt, nästan som en toscakaka eller en klassisk smulpaj med det lilla extra. Om du, precis som jag, älskar bakverk med lite tuggmotstånd, är denna plommonpaj med havregryn ett absolut måste att prova.

Att baka med säsongens skörd är det bästa jag vet. Har du inte plommon kan du självklart variera med andra frukter, kanske en klassisk äppelpaj eller en syrlig knäckig rabarberpaj om det är den tiden på året. Men just nu, när plommonen är som allra bäst, är det viktigt att lyfta smaken med lite nymortlad kardemumma – en krydda som gör underverk, precis som i mina kardemummabullar. Även om vissa föredrar en plommonpaj smördeg, tycker jag att denna hemgjorda smuldeg ger en mycket varmare och genuinare känsla.

Servera din paj ljummen för den ultimata smakupplevelsen. Jag tycker den gör sig fantastiskt bra tillsammans med en kula hemgjord glass eller varför inte en len vaniljkräm? Vill du göra det extra festligt kan du servera den som en del av en större dessertbuffé, kanske bredvid en kladdkaka med kokostosca. Oavsett vad du väljer för tillbehör, så lovar jag att denna plommonpaj kommer att förgylla din fika.

Ingredienser

Vaniljvisp, glass eller vispad grädde till servering

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175°C.

2.

Fyllning: Halvera plommonen, ta ur kärnan och skär i klyftor. Lägg dem i en pajform, ca 28 cm i diameter. Mortla kardemumman och blanda den med plommonen tillsammans med socker och eventuellt potatismjöl om plommonen är väldigt saftiga.

3.

Pajdeg: Smält smöret i en kastrull och rör ner resten av ingredienserna (strösocker, vaniljsocker, vispgrädde, mörk sirap, mandelmjöl och havregryn). Låt blandningen koka upp och ta sedan av kastrullen från plattan.

4.

Fördela den varma pajdegen jämnt ovanpå plommonen i formen.

5.

Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 35 minuter, eller tills den har fått en fin gyllenbrun färg och blivit härligt knäckig.

6.

Låt svalna något. Servera pajen ljummen eller kall, gärna med vaniljvisp, glass eller lättvispad grädde.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]