
Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 50 min
Knäckig Rabarberpaj
Beskrivning
Hej hej! Välkommen in i mitt kök här i Småland. Elsa heter jag, och idag ska vi baka något som är själva smaken av svensk försommar – en helt underbar rabarberpaj. Den här är inte vilken paj som helst, utan en riktigt knäckig rabarberpaj med ett täcke som smakar ljuvligt av kola. Jag minns hur mormor stod i trädgårdslandet och drog upp de första späda stjälkarna. Doften som spred sig i huset när pajen gräddades är ett minne jag bär med mig, nästan lika kärt som doften av nybakade kardemummabullar eller en klassisk äppelkaka på hösten.
Detta recept på rabarberpaj knäckig är så enkelt att det nästan känns som fusk, men resultatet är fantastiskt. Till skillnad från en traditionell smulpaj eller en rabarbersmulpaj, där man smular degen över, så skapar vi här en seg och knäckig smet med havregryn och sirap som man breder över rabarbern. Det blir ett gyllene, segt täcke som är helt oemotståndligt. Det påminner lite om det där sega i kolasnittar eller en riktigt god snickerskaka, fast med den syrliga rabarbern som bryter av perfekt.
En riktigt knäckig rabarberpaj är ett måste på fikabordet när rabarbern är i säsong, precis som en jordgubbstårta är ett måste på midsommar. Den här pajen är en storfavorit hemma hos oss, och den slår till och med ibland min berömda kladdkaka i popularitet! Hemligheten är balansen mellan det söta, knäckiga täcket och de syrliga rabarberbitarna. Om du älskar pajer i allmänhet, måste du också prova min blåbärspaj eller den exotiska ananaspajen. Och grunden till en bra paj är ju ofta en bra pajdeg, även om vi fuskar lite här med en smet.
Servera din rabarberpaj knäckig precis som den är, eller ännu hellre, lätt ljummen med en stor klick vaniljglass eller en hemgjord vaniljkräm (vaniljsås funkar också!). Det är den perfekta avslutningen på en sommarmiddag eller som kronan på verket på ett fika med sju sorters småkakor. Den är lika självklar på sommaren som lussekatter är i december eller semlor i februari. Jag lovar, den här kommer du baka om och om igen!
Ingredienser
Gör så här
Sätt ugnen på 150°C.
Blanda havregryn, socker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en stor bunke.
Smält smöret i en kastrull tillsammans med vispgrädde och ljus sirap. Häll den varma blandningen över de torra ingredienserna och rör snabbt ihop allt till en jämn smet.
Ansa och skär rabarbern i cirka 4 cm stora bitar. Lägg dem i en smord pajform med en diameter på ungefär 28 cm.
Bred ut den knäckiga smeten jämnt över rabarberbitarna i formen.
Grädda pajen mitt i ugnen i 40–50 minuter, eller tills den har fått en vacker, gyllene och knäckig yta.
Låt pajen svalna något. Servera den gärna ljummen med en generös klick vaniljglass eller hemmagjord vaniljsås.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök






