
Förberedelsetid: 5 min
Tillagningstid: 10 min
Saffranspannacotta
Beskrivning
Hej och varmt välkommen in i mitt kök! Här i Småland finns det få dofter som sprider sådan julstämning som saffran. Även om jag älskar att baka en klassisk saffranskaka eller mina älskade lussekatter till adventsfikat, så finns det tillfällen då man vill bjuda på något som känns lite lyxigare men ändå är enkelt att förbereda. Min saffranspannacotta är precis en sådan efterrätt – en silkeslen dröm i guldgula toner som lyser upp vilken mörk vinterkväll som helst.
Detta recept är en underbar vinterversion av den klassiska italienska pannacottan. Här möter den milda grädden den djupa, kryddiga smaken av saffran. För att bryta av sötman serverar jag helst min saffranspannacotta med passionsfrukt, där syran balanserar det gräddiga på ett fantastiskt sätt. Det är en perfekt avslutning på en middag, kanske efter en varmrätt där man vill ha en dessert som går att förbereda långt i förväg, precis som en frozen cheesecake.
Variationerna är många för den som vill experimentera. Om du vill ha en sötare touch kan du prova att göra en saffranspannacotta med vit choklad, vilket ger en fyllighet som påminner om en chokladmousse. För en fräschare bärsmak är saffranspannacotta med hallon eller hallonmousse som topping ett populärt val. Och varför inte servera den bredvid en liten mjuk pepparkaka för att maximera julkänslan?
Oavsett om du serverar den som en del av ett gottebord fyllt med kola och pepparkakor, eller som en elegant nyårsdessert, så kommer denna saffranspannacotta hallon eller passionsfrukt-variant att göra succé. Det är enkelheten i att koka upp grädde och socker som gör detta till en av mina absoluta favoriter när tiden är knapp men man ändå vill imponera.
Ingredienser
Gör så här
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i cirka 5 minuter.
Koka upp vispgrädde, saffran och strösocker i en kastrull. Ta sedan av kastrullen från värmen.
Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet ordentligt och rör ner dem i den varma gräddblandningen så att de smälter helt. Låt blandningen svalna något och rör sedan i vaniljsockret.
Häll upp smeten i fina portionsformar eller glas. Ställ in i kylen och låt stelna i minst 3 timmar.
Garnera med passionsfrukt (färsk eller tinad fryst) precis innan servering.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök






