Nyårsdessert

Förberedelsetid: 35 min

Tillagningstid: 10 min

Portioner:50

Nyårsdessert

Beskrivning

Hej alla fika-vänner! Elsa här, från mitt lilla kök i Småland. När året närmar sig sitt slut och klockan snart slår tolv, vill man ju ha något alldeles extra att fira med, inte sant? Men jag tycker att en nyårsdessert inte ska behöva betyda stress i köket. Tvärtom! Den ska vara en del av glädjen. Därför vill jag dela med mig av mitt allra bästa grundrecept på mördegskakor – en perfekt start för så många underbara småkakor som passar precis lika bra till en kopp kaffe som till nyårsskålen.

Det här är verkligen en av de bästa sorterna av nyårsdesserter som kan förberedas. Du kan göra degen, eller till och med baka kakorna, flera dagar i förväg. Tänk dig att ha en burk fylld med hembakade syltkakor eller vackra Brysselkex redo när gästerna kommer! Det är så mycket trevligare än att i sista minuten behöva svänga ihop en komplicerad prinsesstårta eller en marängtårta.

Letar du efter en enkel nyårsdessert? Då har du kommit helt rätt. Denna mördeg är otroligt förlåtande och resultatet blir alltid ljuvligt spröda kakor. De är ett fantastiskt komplement till andra efterrätter. Varför inte prova en nyårsdessert i glas där du varvar en krämig pannacotta eller en fyllig chokladmousse med smulade mördegskakor för lite textur? Det blir både vackert och oerhört gott, nästan som en dekonstruerad cheesecake. Du kan till och med ringla över lite hemgjord kolasås för extra lyx.

För mig är detta också en underbart fräsch nyårsdessert i sin enkelhet. Den är inte lika tung som en mäktig kladdkaka eller chokladfondant, utan blir en lätt och elegant avslutning på en stor middag. Servera dem på ett vackert fat bredvid några brända mandlar och kanske några biskvier, så har du en dessertbuffé som imponerar på alla, utan att du behövt tillbringa hela dagen i köket. Det är precis så jag tycker att fika och fest ska vara – fyllt av glädje och goda smaker, från kardemummabullar till de allra enklaste havrekakorna.

Ingredienser

Gör så här

1.

Arbeta ihop smör, vaniljsocker, strösocker och vetemjöl till degen i en matberedare eller för hand på en arbetsbänk.

2.

Platta ut degen, lägg den i en plastpåse och låt vila i kylen i minst 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175°C (160°C varmluft).

3.

FÖR SYLTKAKOR: Rulla små bollar av degen och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Gör en grop i varje kaka och fyll med en klick sylt. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

4.

FÖR BRYSSELKEX: Rulla ut degen till längder, cirka 4 cm i diameter. Blanda strösocker med röd hushållsfärg och rulla längderna i det färgade sockret. Låt ligga i kylen cirka 1 timme. Skär sedan längderna i cirka 1 cm tunna skivor, lägg på plåtar och grädda i cirka 8 minuter.

5.

FÖR FINSKA PINNAR: Rulla degen till fingertjocka längder. Lägg dem tätt ihop, pensla med uppvispat ägg och strö över finhackad mandel och pärlsocker. Skär längderna i 4 cm långa bitar. Lägg på plåtar och grädda i cirka 10 minuter.

6.

FÖR UPPÅKRAKAKOR: Kavla ut degen till en 2-3 mm tjock platta. Ta ut runda kakor med ett mått (ca 6 cm i diameter). Vik ihop kakorna nästan på mitten. Lägg på plåtar, pensla med uppvispat ägg och strö över finhackade pistagenötter och pärlsocker. Grädda i cirka 10 minuter.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]