
Förberedelsetid: 1H
Tillagningstid: 10 min
Tekakor
Beskrivning
Hej kära vänner! Välkomna in i mitt kök här i Småland. Doften av nybakat bröd är något av det bästa jag vet, och idag ska vi baka något som ligger mig extra varmt om hjärtat – klassiska tekakor. Dessa mjuka, runda brödkakor är en självklar del av en riktig svensk frukost eller en mysig fika. De är så enkla att göra och resultatet är alltid lika ljuvligt. För mig är de en påminnelse om barndomens långa frukostar, precis som en saftig äppelkaka eller en bit tigerkaka påminner om sommarlovets eftermiddagar.
Det finns inget som slår en nybakad tekaka med smör som smälter och en god ost. Eller varför inte med lite marmelad? De är så otroligt mångsidiga. Ibland när jag vill ha något som känns lite lyxigare än scones till helgbrunchen så är det just det här receptet jag plockar fram. Det är ett sådant där grundrecept som man återvänder till, precis som ett bra tårtbotten-recept eller en klassisk kladdkaka.
Detta tekakor recept är mitt allra bästa, finslipat genom åren. Hemligheten ligger i den smidiga degen och att låta dem jäsa ordentligt. Om du vill variera dig kan du prova att byta ut en del av vetemjölet mot grahamsmjöl eller rågsikt. Många gillar också tekakor med havregryn för extra textur och smak; då är det bara att ersätta ett par deciliter av mjölet med havregryn. Processen påminner lite om när man bakar andra jästbröd, som kardemummabullar eller focaccia. För en effektivare bakning kan man till och med göra tekakor i långpanna – kavla bara ut degen så den passar plåten och skär den i rutor innan du gräddar. Lika enkelt som att baka en Silviakaka i långpanna!
Jag får ofta frågor om glutenfria tekakor. Även om detta specifika recept använder vetemjöl, kan man absolut experimentera med glutenfria mjölmixer. Det kräver lite justering, precis som när man anpassar recept för glutenfria småkakor eller en glutenfri kladdkaka, men det är fullt möjligt att lyckas! Det viktigaste i bakningen är glädjen i att skapa något gott, oavsett om det är en storslagen prinsesstårta eller enkla, ljuvliga tekakor. Jag hoppas att ni kommer att älska dem lika mycket som min familj gör. Lycka till i köket!
Ingredienser
Gör så här
Smula ner jästen i din favoritbunke. Smält smöret i en liten kastrull, häll i mjölken och värm alltsammans tills det är fingervarmt, precis 37˚C.
Häll lite av den varma mjölkblandningen över jästen och rör om tills den löst sig helt. Tillsätt sedan resten av vätskan, tillsammans med socker, salt och ägg. Rör om så allt blandas väl.
Arbeta in nästan allt vetemjöl, men spara lite till utbakningen. Låt degblandaren arbeta degen i ungefär 5 minuter tills den blir smidig och fin. Degen ska kännas elastisk och släppa från bunkens kanter.
Täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa på en varm och dragfri plats i cirka 30 minuter, tills den blivit dubbelt så stor.
Stjälp upp den jästa degen på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut den till en platta som är ungefär 1 cm tjock. Använd en skål eller ett runt mått (ca 10-12 cm i diameter) för att stansa ut runda kakor.
Knåda ihop överbliven deg, kavla ut igen och stansa ut fler tekakor. Fortsätt så tills all deg är använd. Lägg kakorna på plåtar klädda med bakplåtspapper.
Låt nu dina tekakor jäsa en andra gång under bakdukar i ungefär 25 minuter. Under tiden, sätt ugnen på 225˚C.
Innan du gräddar dem, nagga varje tekaka med en gaffel. Grädda dem mitt i ugnen i ungefär 10 minuter, eller tills de fått en vacker gyllene färg.
Ta ut plåten och låt dina underbara tekakor svalna på ett galler. De är allra godast nybakade!
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök






