
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 50 min
Bröllopstårta
Beskrivning
Det finns få saker som värmer mitt småländska hjärta så mycket som kärlek och riktigt stora fester. Att få baka en bröllopstårta är ett hedersuppdrag, men vet ni vad? Det behöver faktiskt inte vara krångligt. Med mitt grundrecept på en hög och luftig tårtbotten kan ni skapa magi hemma i köket. Tänk er den fylld med len vaniljkräm och kanske en frisk hallonmousse – precis som vi gör här nere i Småland när vi vill bjuda på något extra fint till kaffet.
Många tror att man måste beställa en dyr bröllopstårta stockholm-style från fina gatan, men hemligheten bakom en perfekt tårta ligger ofta i enkelheten. Detta recept är en enkel bröllopstårta som bygger på den klassiska principen 'lika delar'. Det ger en botten som blir hög, saftig och stabil nog att bära upp lyxiga fyllningar som chokladmousse eller att spacklas med en fyllig ganache. Det är samma pålitliga grund som jag använder till en klassisk prinsesstårta eller en somrig gräddtårta.
När ni bakar denna bröllopstårta enkel och fin, får ni en perfekt canvas att vara kreativa med. Kanske vill ni inspireras av en midsommartårta med färska bär, eller varför inte toppa med krispig maräng? Om ni har gäster som inte tål gluten kan ni istället kika på min glutenfri tårtbotten. Att baka tårta är en konstform, precis som att få till perfekta kardemummabullar eller en drömrulltårta, men med detta recept i ryggen kommer ni lyckas varje gång.
Ingredienser
Gör så här
Sätt ugnen på 175°C. Ta fram tre lika stora glas.
Knäck 5 rumsvarma ägg i det första glaset.
Mät upp strösocker i det andra glaset så att det når samma nivå som äggen. Mät upp vetemjöl i det tredje glaset till samma nivå.
Blanda ner bakpulver och vaniljsocker i glaset med mjöl.
Vispa ägg och socker vitt och riktigt pösigt med en elvisp. Detta tar en stund men är viktigt för en hög tårta.
Sila ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ner det med en slickepott. Rör inte för mycket, men se till att alla mjölklumpar är borta.
Häll smeten i en smord rund springform (ca 20 cm i diameter) som du klätt med bakplåtspapper i botten och på kanterna.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45-50 minuter. Öppna inte ugnsluckan i onödan under gräddningen.
Känn med en sticka att kakan är torr. Låt den svalna helt innan du delar den i tre lika stora bottnar.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök






