Midsommartårta

Förberedelsetid: 1H20 min

Tillagningstid: 40 min

Portioner:10

Midsommartårta

Beskrivning

Hej och varmt välkommen hem till mig i Småland! Det finns få stunder på året som slår känslan av att duka upp till fest i bersån när solen står som högst, och hjärtat i det firandet är förstås en hembakad midsommartårta. För mig är bakning mer än bara recept; det är minnen och kärlek. Precis som doften av en nybakad saftig sockerkaka eller klassiska kanelbullar väcker känslor, så är denna tårta essensen av svensk sommar. Den kombinerar det bästa av syrligt och sött, och påminner mig om barndomens fikastunder med sju sorters kakor och hemmagjord saft.

Detta är ett helt underbart midsommartårta recept som verkligen imponerar på gästerna utan att vara krångligt. Tårtan byggs upp av en luftig tårtbotten som fylls med lager av frisk lemon curd, len vaniljkräm och en ljuvlig jordgubbsmousse. Många älskar variationer som midsommartårta maräng, likt en krispig pavlova eller en pinocchiotårta, men personligen tycker jag att den mjuka bottnen i detta recept suger åt sig smakerna på ett oslagbart sätt. Det blir nästan lika saftigt som en prinsesstårta men med en friskare profil.

Om du väntar riktigt många gäster till midsommarfesten kanske du funderar på en midsommartårta i långpanna för enkelhetens skull, precis som när vi bakar silviakaka i långpanna eller vaniljhjärtan i långpanna. Men jag vill slå ett slag för att göra denna runda, vackra tårta. Ett tips från mitt kök är att lägga ihop bottnarna dagen innan, precis som med en budapesttårta, så smakerna hinner gifta sig. Servera gärna med några kolasnittar eller drömmar vid sidan av för det ultimata kafferepet!

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 175°C (eller 160°C varmluft). Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

2.

Vispa ägg och strösocker vitt och riktigt pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en separat skål. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.

3.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt kakan svalna några minuter i formen innan du stjälper upp den på galler för att kallna helt. Dela sedan kakan i 4 jämna bottnar.

4.

Gör lemon curden: Blanda citronskal, citronsaft, socker, smör och äggulor i en kastrull. Sjud på svag värme under konstant omrörning tills krämen tjocknar. Låt svalna.

5.

Gör vaniljkrämen: Blanda mjölk och vaniljpulver i en kastrull. Koka upp och dra från värmen. Vispa ihop äggulor, socker och majsstärkelse. Häll den varma mjölken över äggblandningen under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm under vispning tills krämen tjocknar. Rör ner smöret. Låt svalna med plastfolie tätt mot ytan.

6.

Gör jordgubbsmoussen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Mixa jordgubbarna till en puré och koka upp med sockret. Ta från värmen och rör ner de urkramade gelatinbladen. Låt svalna något. Vispa grädden fast och vänd försiktigt ner den i jordgubbspurén.

7.

Montering: Varva tårtbottnarna med fyllningarna. Lägg först lemon curd på en botten, sedan jordgubbsmousse på nästa, och sist vaniljkräm. Täck tårtan och låt den gärna stå i kyl till nästa dag för att safta till sig.

8.

Garnering: Vispa grädden fluffig och bred över hela tårtan. Dekorera rikligt med färska jordgubbar och myntablad precis före servering.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]