Drömrulltårta

Förberedelsetid: 27 min

Tillagningstid: 8 min

Portioner:1

Drömrulltårta

Beskrivning

Hej och välkommen in i mitt kök här i Småland! Idag ska vi baka något som ligger mig extra varmt om hjärtat – en riktig Drömrulltårta. Jag minns fortfarande doften från Mormors kök när hon rullade ihop denna ljuvliga chokladkaka fylld med den lenaste smörkrämen. Det är en av de där klassiska tårtorna som är lika självklar på ett kalas som lussekatter är till jul. Det här är mer än bara ett recept; det är ett stycke svensk fika-historia, precis som en hembakad äppelkaka på hösten.

Många tror att en rulltårta är svår att få till, men jag lovar dig att det är enklare än du tror! Denna drömtårta är så tacksam att baka, och resultatet blir alltid lika imponerande. Den slår till och med en tjusig jordgubbstårta i ren och skär njutning ibland. Följ med mig så ska jag visa dig alla små knep för att lyckas.

Det som gör just detta drömrulltårta recept så speciellt är den lätta, luftiga chokladbottnen. Hemligheten ligger i potatismjölet, som inte bara gör den otroligt mjuk utan också skapar en naturligt glutenfri drömrulltårta! Det är fantastiskt att kunna bjuda alla, oavsett om de föredrar en glutenfri kladdkaka eller andra glutenfria småkakor. Denna drömrulltårta glutenfri är lika älskad som en klassisk Silviakaka eller den festliga prinsesstårta, men klar på under en timme.

Fyllningen är ren magi – en smörkräm smaksatt med äkta vanilj. Den är rikare än en vanlig vaniljkräm och kompletterar den djupa chokladsmaken perfekt. Tänk dig en kombination av den bästa kladdiga kladdkakan och en mjuk tigerkaka, fast rullad till perfektion. Om du gillar andra rullade bakverk som budapestrulle, kommer du att älska denna drömrulltårta. Servera den i tunna skivor till en kopp kaffe, precis som du skulle göra med några hembakta kolasnittar eller schackrutor.

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt på ugnen på 250°C (över- och undervärme) eller 200°C (varmluft). Klä en långpanna (ca 30x40 cm) med bakplåtspapper.

2.

Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker. Vispa med elvisp till en ljus och pösig smet, cirka 30 sekunder.

3.

Blanda bakpulver och kakao. Sikta ner det i äggsmeten för att undvika klumpar och vispa snabbt till en jämn smet.

4.

Tillsätt potatismjölet och vispa bara precis tills smeten är blandad. Vispa inte för länge, då kan kakan bli seg.

5.

Bred ut smeten jämnt över bakplåtspappret på plåten. Se till att den når nästan ända ut till kanterna.

6.

Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter på 250°C (vanlig ugn) eller cirka 8 minuter på 200°C (varmluft). Kakan ska få stora bubblor som sedan sjunker ihop.

7.

Under tiden kakan gräddas, lägg ut ett nytt bakplåtspapper på en yta och strö ett jämnt lager strösocker över det.

8.

Stjälp omedelbart upp den färdiggräddade kakan på det sockrade papperet. Dra försiktigt bort pappret som kakan gräddats på. Pensla med lite kallt vatten om det sitter fast. Låt svalna under en bakhandduk.

9.

Gör fyllningen: Vispa rumsvarmt smör, florsocker och vaniljsocker med elvisp till en slät och krämig smet, cirka 1 minut.

10.

Tillsätt äggulan och vispa snabbt ihop till en jämn smörkräm.

11.

När tårtbottnen har svalnat till rumstemperatur, bred ut smörkrämen i ett jämnt lager över hela ytan.

12.

Rulla ihop tårtan från långsidan med hjälp av papperet. Rulla ganska tajt. Låt den färdiga rulltårtan ligga med skarven nedåt.

13.

Slå in din drömrulltårta i bakplåtspappret och lägg den i kylskåpet i minst 20-30 minuter så att fyllningen stelnar. Skär sedan upp i vackra skivor och njut!

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]