
Förberedelsetid: 50 min
Tillagningstid: 15 min
Mazariner
Beskrivning
Hej kära vänner! Välkomna in i mitt lilla kök i Småland. Idag ska vi baka något som ligger mig extra varmt om hjärtat – en riktig fika-klassiker: Mazariner! Åh, doften av mandel och smör... det tar mig genast tillbaka till min Mormors kök. Hon bakade de absolut godaste kakorna, allt från en saftig sockerkaka till spröda syltkakor, men det var hennes mazariner som var kronan på verket. Det finns inget som slår en hembakad mazarin till en kopp kaffe, det är den perfekta lilla munsbiten som förgyller vilken dag som helst.
Detta mazarin recept är enkelt att följa och ger ett helt ljuvligt resultat. Hemligheten ligger i en perfekt mördeg och en riktigt saftig fyllning. Mördegen påminner lite om den man gör till en god pajdeg för en rabarberpaj, och fyllningen är en dröm av mandelmassa. Om du vill baka till många, kan du enkelt anpassa receptet och göra mazarin i långpanna, lite som när man gör en stor Silviakaka eller kladdkaka i långpanna. Det blir perfekt när hela tjocka släkten kommer på besök!
Mazarinen är en så älskad del av vår svenska fikakultur, lika självklar som kardemummabullar eller en klassisk prinsesstårta på ett kalas. Jag har hört att vissa kallar dem "drakar och mazariner" efter ett gammalt spel, och det tycker jag är så charmigt! Det visar verkligen hur den här lilla kakan har blivit en del av vår vardag. Fyllningen med mandelmassa påminner lite om den man har i semlor eller goda saffransbullar med mandelmassa, vilket ju förklarar varför den är så oemotståndlig.
När du har bemästrat detta recept, kommer du se att tekniken kan användas till mycket. Kanske vågar du dig på att göra biskvier härnäst, eller varför inte en härlig toscakaka med knäckigt mandeltäcke? För en riktigt festlig tårta kan man till och med göra en stor mazarinbotten, lite som en tårtbotten, och toppa med bär och grädde. Möjligheterna är oändliga! Så kavla upp ärmarna, nu fyller vi köket med doften av mandel och skapar fikaminnen tillsammans.
Ingredienser
Gör så här
Vispa med elvisp eller mixa smör och socker i en bunke. Tillsätt ägg och mjöl och arbeta ihop till en deg. Låt den vila i kylskåp i 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C (180°C varmluft).
Skålla och skala mandeln. Mixa den fint i en matberedare eller mal den i en mandelkvarn. Blanda den malda mandeln med socker och smör.
Tillsätt äggen i mandelsmeten och rör om tills du har en jämn och fin fyllning.
Tryck ut den kylda degen i mazarinformar av papper eller i väl smorda metallformar. Ställ formarna på en plåt och fördela fyllningen jämnt i dem.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter, eller tills de har fått en fin gyllene färg. Låt kakorna svalna helt.
När kakorna har kallnat, rör samman florsocker och vatten till en slät glasyr. Bred glasyren över varje mazarin och låt stelna innan servering.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök






