Födelsedagstårta

Förberedelsetid: 50 min

Tillagningstid: 40 min

Portioner:10

Födelsedagstårta

Beskrivning

Hej mina kära vänner och välkomna in i värmen i mitt kök här i Småland! Idag ska vi baka något alldeles särskilt, nämligen en riktigt festlig födelsedagstårta som får hjärtat att slå ett extra slag. För mig är födelsedagar heliga, och inget säger "jag tycker om dig" mer än en hembakad tårta fylld med kärlek och goda smaker. Många väljer idag att beställa födelsedagstårta, men jag lovar er att känslan av att ställa fram detta mästerverk på bordet slår allt man kan köpa. Det här är en tårta som för tankarna till barndomens kalas med saft och bullar, men med en lyxig twist som passar alla åldrar.

Detta födelsedagstårta recept är otroligt mångsidigt. Med sina lekfulla chokladfingers runt kanten är det en perfekt födelsedagstårta barn älskar att både titta på och äta, samtidigt som de rika smakerna av mörk choklad och kola gör den till en uppskattad födelsedagstårta vuxen gäster kommer be om receptet på. Grunden är en ljuvligt luftig tårtbotten som vi bakar med omsorg, liknande en klassisk saftig sockerkaka, för att få den där perfekta höjden och konsistensen. Vi fuktar den med en frisk citronlag, ett gammalt knep jag använder för att garantera att tårtan blir lika saftig som en gräddtårta eller en somrig jordgubbstårta.

Fyllningen är hjärtat i tårtan, och här snålar vi inte! Vi gör en len och fyllig chokladmousse som smälter i munnen. Det är samma typ av högkvalitativa mousse som man kan hitta i en fin biskvi eller en lyxig chokladbiskvi. För att balansera chokladen toppar vi tårtan med en krämig dulce de leche-mousse. Smaken av kola gifter sig fantastiskt med chokladen, lite som i en banoffee paj eller en knäckig daimtårta. Om du gillar smaken av kola rekommenderar jag även att du provar mina kolasnittar till kaffet.

Att dekorera tårtan är halva nöjet! De färska bären bryter av det söta och ger tårtan en fräschör som påminner om en marängtårta eller en vacker pavlova. Känner du att du vill ha mer variation på fikabordet? Då passar det utmärkt att servera tårtan tillsammans med några småkakor, kanske drömmar eller klassiska hallongrottor. Oavsett om du firar stort eller smått är detta en tårta som skapar minnen. Så sätt på kaffet, ta fram vispskålen och låt oss baka magi tillsammans!

Ingredienser

Gör så här

1.

Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.

2.

Klä en springform på 24 cm i diameter med bakplåtspapper. Se till att klä kanterna med bakplåtspapper som har höga kanter.

3.

Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i ca 5 minuter.

4.

Blanda samman vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver ordentligt i en separat skål.

5.

Sikta över de torra ingredienserna i äggsmeten och vänd ihop noga med hjälp av en slickepott. Det är viktigt att smeten vänds ihop varsamt men noggrant så att inga mjölfickor finns kvar.

6.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter. Tårtbotten är klar när inget fastnar på en provsticka.

7.

Ta ut kakan och låt den svalna helt innan du delar den i tre lika stora delar.

8.

Fuktning: Pressa saften från en citron i en skål. Blanda citronsaften med vatten och strösocker. Rör om tills sockret löst sig helt.

9.

Chokladmousse: Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält den tillsammans med smöret över ett vattenbad eller i mikron (på låg effekt i korta omgångar). Låt svalna en stund.

10.

Separera äggvitorna och äggulorna i separata bunkar. Vispa äggvitorna till ett fast, hårt skum.

11.

Vispa upp grädden i en egen bunke.

12.

Tillsätt en äggula i taget i den smälta chokladsmeten och blanda väl.

13.

Vänd försiktigt ner grädden i chokladblandningen, och vänd därefter ner de vispade äggvitorna.

14.

Ställ moussen i kylen. Ta fram den ca 20-30 minuter innan tårtan ska fyllas så att den mjuknar något och blir enkel att bre.

15.

Dulce de leche mousse: Vispa grädden med elvisp tills den är fluffig. Tillsätt färskosten och vispa samman.

16.

Tillsätt dulce de leche och vispa till en tjock, spritsbar kräm. Lägg över moussen i spritspåsar med valfri tyll.

17.

Montering: Lägg den första tårtbotten på ett tårtfat. Fukta botten med citronlagen och bre över ett lager chokladmousse.

18.

Lägg på nästa lager tårtbotten, fukta och bre över resterande chokladmousse. Lägg på det sista locket av tårtbotten.

19.

Dekorering: Spritsa tårtan rikligt med dulce de leche-mousse. Klä kanterna runt om med chokladfingers.

20.

Toppa tårtan med färska hallon och blåbär precis innan servering.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]