Daimtårta

Förberedelsetid: 45 min

Tillagningstid: 35 min

Portioner:10

Daimtårta

Beskrivning

Hej hej kära vänner och välkomna in i mitt kök här i Småland! Idag ska vi baka något alldeles speciellt, en riktig klassiker som får hjärtat att slå ett extra slag på vilket fikabord som helst. Jag talar såklart om en alldeles ljuvlig Daimtårta! Jag minns så väl hur min mormor alltid hade en tårta som denna i frysen, redo för oväntat besök. Den är både elegant, som en ståtlig prinsesstårta, och oemotståndligt god, precis som en riktigt kladdig kladdkaka.

Detta daimtårta recept är ett av mina absoluta favoriter, och det är inte svårt att förstå varför. Hemligheten ligger i de där sega, nötiga mandelbottnarna. De påminner lite om en fin marängtårta, men med en djupare och rikare smak. Det bästa är att detta recept daimtårta med mandelbotten är naturligt glutenfritt, vilket gör den perfekt för många. Precis som andra favoriter, som enkla kokostoppar eller en len chokladmousse, så kan nästan alla njuta av den!

Mellan de härliga bottnarna brer vi en silkeslen vaniljsmörkräm, som vi kokar från grunden på en äkta vaniljkräm. Den blir sådär fluffig och ljuvlig, nästan som fyllningen i en Budapestrulle, fast ännu krämigare. Kronan på verket är förstås chokladganachen, sprängfylld med knaprig, hackad Daim. Den här kombinationen av segt, mjukt och knäckigt är helt enkelt magisk, lite som en korsning mellan en snickerskaka och en lyxig nyårsdessert. Ett tips från mig är att den är perfekt att förbereda och förvara i frysen – en frusen daimtårta blir nästan ännu godare!

Denna tårta är en stjärna på alla kalas, och den konkurrerar lätt med både sommarens jordgubbstårta och höstens godaste äppelpaj. Om du, som jag, älskar det där knäckiga och kola-aktiga, så måste du också prova mina kolasnittar eller varför inte en klassisk Silviakaka. Så, nu tycker jag vi sätter igång. Fram med bunkarna, för nu ska det bakas!

Ingredienser

Gör så här

1.

Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck tre plåtar med bakplåtspapper. Ta hjälp av en rund springform med diameter på 23 cm för att rita ut cirklar på bakplåtspapprena. Detta kommer att bli dina mallar när du spritsar ut bottnarna på plåten så att de blir lika stora.

2.

Finmixa sötmandlarna i matberedare eller mixer. Ställ åt sidan medan du gör marängen.

3.

Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum med hjälp av en elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret, lite i taget, samtidigt som du vispar hela tiden. Fortsätt vispa tills allt strösocker är tillsatt och du har en tjock, fin och fast maräng.

4.

Ha ner de mixade mandlarna och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Fyll en spritspåse med mandelmarängsmeten och spritsa smeten i rundlarna du ritade tidigare så att hela insidorna av cirklarna är täcka med mandelmarängsmet.

5.

Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills varje botten fått en lätt gyllenbrun färg. De ska fortfarande vara mjuka när de kommer ut ur ugnen. Låt bottnarna svalna helt och hållet i rumstemperatur under tiden som du förbereder fyllningen.

6.

Vaniljsmörkräm: Vispa samman äggulor, strösocker, vispgrädde och vanilj (dela i två och skrapa ur fröna om du använder vaniljstång) med hjälp av en handvisp i en kastrull. Låt sjuda under konstant omrörning på medelvärme tills vaniljkrämen tjocknat. Detta tar 5-10 minuter så ha tålamod! Låt vaniljkrämen svalna helt och hållet innan du använder den till smörkrämen.

7.

Vispa smöret riktigt krämigt i med elvisp i en bunke i ca 2 minuter. Tillsätt vaniljkrämen och fortsätt vispa tills du har en härligt luftig och fluffig vaniljsmörkräm.

8.

Dra försiktigt bort bakplåtspappret från varje botten. De kan sitta rätt hårt så dra bara försiktigt, lite i taget. Lägg en botten på ett fat, toppa med ett 1/3 av vaniljsmörkrämen, bre ut i ett jämnt lager och lägg på nästa botten. Upprepa detta tills du använt alla bottnar. Sista lagret ska vara vaniljsmörkräm. Ställ tårtan i kylskåpet under tiden som du gör ganachen.

9.

Mjölkchokladganache med daimcrunch: Finhacka dubbeldaimen, ställ åt sidan.

10.

Finhacka mjölkchokladen (alternativt använd chokladknappar) och lägg i en värmetålig bunke av glas eller metall tillsammans med smöret och espressopulvret.

11.

Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du försiktigt rör om till en jämn chokladsmet. Tillsätt den finhackade daimen och rör om. Skulle den skära sig är det bara att tillsätta en liten skvätt kylskåpskall vispgrädde och röra om så blir ganachen blank och fin igen.

12.

Låt ganachen svalna innan du toppar din tårta med den. Ställ tårtan i kylskåpet igen så att ganachen stelnar innan du serverar daimtårtan med lite lättvispad grädde.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]