
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 1H30 min
Pavlova Recept
Beskrivning
Hej kära vänner och välkomna in i mitt kök! Idag ska vi baka något som för mig är sinnebilden av svensk sommar – en alldeles ljuvlig Pavlova. Jag minns somrarna i Småland när mormor dukade fram denna skönhet, en snövit marängtårta som var krispig på ytan och seg och mjuk som ett moln inuti. Det är en riktig festtårta i all sin enkelhet, precis som en klassisk prinsesstårta eller en saftig jordgubbstårta, men ändå helt unik. Grunden är ett perfekt maräng-recept, och den är så mycket enklare att lyckas med än man kan tro!
Det här är mitt allra bästa pavlova recept, ett äkta pavlova recept som jag har förfinat genom åren för att få den där perfekta balansen. Hemligheten ligger i den långsamma gräddningen på låg värme, det är det som ger den där härliga konsistensen. Den påminner lite om en Pinocchiotårta i sin marängbas, men Pavlovan står stolt för sig själv på fikabordet. Eftersom den är gjord på äggvitor är den naturligt glutenfri, vilket gör den perfekt för många att njuta av, till skillnad från en traditionell tårtbotten.
Det fina med detta recept pavlova är att du kan variera det i oändlighet! Istället för en stor tårta kan du göra ett mini pavlova recept genom att klicka ut små marängbottnar – så fint för personliga portioner. Och fyllningen! Visst är grädde och färska bär klassiskt, men har du provat ett pavlova recept lemon curd? Den syrliga citronkrämen bryter av mot den söta marängen på ett helt magiskt sätt, lite som en lyxig citronkladdkaka i tårtformat. Ibland när jag är riktigt sugen på något extra ringlar jag även över lite hemgjord kolasås eller chokladsås.
Oavsett om du är en van bagare eller testar för första gången, så hoppas jag att du kommer älska denna tårta. Den passar lika bra till midsommarfikat som till en finare middagsbjudning, kanske bredvid en kladdig kladdkaka för chokladälskaren. Servera den stolt bredvid andra favoriter från fika-bordet, som några syltkakor eller en mjuk morotskaka. Lycka till i köket nu, och njut av varje tugga!
Ingredienser
Matfett till att smörja formen
Gör så här
Sätt ugnen på 175°C.
Vispa äggvitor och salt till ett riktigt hårt skum i en ren och torr bunke. Tillsätt sockret lite i taget under konstant vispning. Fortsätt vispa tills smeten är tjock, blank och hård. Vänd sedan försiktigt ner majsstärkelse, vaniljsocker och vinäger med en slickepott.
Rita en cirkel på ett bakplåtspapper, cirka 23 cm i diameter. Smörj och mjöla pappret eller använd en smord springform. Bred ut marängsmeten i cirkeln. Forma den som ett fågelbo, med en liten fördjupning i mitten och lite högre kanter.
Sätt in formen i den nedre delen av ugnen och sänk omedelbart ugnstemperaturen till 125°C. Grädda i cirka 1 timme och 30 minuter. Marängen ska vara torr på ytan. Stäng av värmen helt och låt marängen stå kvar och svalna i ugnen med luckan på glänt, gärna i flera timmar eller över natten.
När marängbotten är helt kall, lossa den försiktigt från pappret eller formen. Använd en vass kniv om det behövs.
Lägg den kalla tårtbotten på ett vackert serveringsfat.
Vispa grädden fluffig. Skölj, snoppa och dela eventuellt jordgubbarna.
Precis innan servering, fyll fördjupningen i marängen med den vispade grädden och garnera generöst med alla färska bär och blad av citronmeliss.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök






