Wienernougat

Förberedelsetid: 20 min

Tillagningstid: 10 min

Portioner:30

Wienernougat

Beskrivning

Hej och varmt välkomna hem till mitt kök här i Småland! Finns det något som ropar jul och högtid mer än en ask med lyxig choklad? För mig är hemmagjord wienernougat en absolut måstepå gottebordet när familjen samlas. Det är något alldeles visst med den där lena, smältande konsistensen som möter krispig mandel, en smak som kastar mig raka vägen tillbaka till barndomens jular framför brasan. Att göra eget godis är en tradition jag håller kärt, och det känns extra fint att bjuda på något som man lagt sin egen kärlek i, kanske serverat bredvid ett fat med nybakade lussekatter och en doftande mjuk pepparkaka.

Många av oss har vuxit upp med den klassiska asken, men jag vågar lova att detta wienernougat recept slår det mesta du kan köpa i butik. Det kräver bara tre ingredienser: fin nougat, mörk kvalitetschoklad och mandelspån. Hemligheten ligger i att rosta mandeln noga för att få fram den där djupa, nötiga tonen som gifter sig så otroligt bra med sötman. Det påminner mycket om den älskade wienernougat fazer, men med en rustik och äkta hemmakänsla. Det är det perfekta pysselprojektet när du vill ha en paus från bakandet av julkakor eller knäckiga småkakor.

Det här godiset är också en fantastisk gåva att ge bort. Slå in bitarna i lite vackert papper och ge bort tillsammans med en påse brända mandlar eller kanske några klassiska kolasnittar. Om du planerar en riktigt festlig nyårsdessert, varför inte servera en bit wienernougat till kaffet efteråt? Det är ett ljuvligt komplement till en mäktig frozen cheesecake eller en saftig saffranskaka. För chokladälskaren är det aldrig fel att även duka fram en kladdig kladdkaka eller krämig fudge på buffén.

Att lyckas med detta godis är enkelt, men resultatet känns lyxigt och påkostat. Oavsett om du gör det till jul, påsk eller bara för att förgylla en grå tisdag, hoppas jag att det smakar underbart. Om du vill ha fler recept som inte kräver ugn, kika gärna på mina recept på chokladbollar eller kanske havrebollar. Lycka till med baket och njut av fikan!

Ingredienser

Gör så här

1.

Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i en torr och inte alltför het stekpanna. Passa noga så att den inte bränns. Ställ åt sidan för att svalna.

2.

Smält nougaten försiktigt i ett vattenbad.

3.

Finhacka den mörka chokladen. Låt den smälta ner tillsammans med nougaten i vattenbadet under omrörning tills du har en slät smet.

4.

Blanda ner den rostade mandeln i nougatchokladen. Häll upp massan i en avlång form klädd med bakplåtspapper.

5.

Låt massan stelna helt i kylen. Skär den sedan i fina bitar och förvara svalt.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]