Vaniljmuffins

Förberedelsetid: 20 min

Tillagningstid: 20 min

Portioner:8

Vaniljmuffins

Beskrivning

Hej och varmt välkommen in i mitt kök! Det finns få saker som slår doften av nybakat som sprider sig i huset, och för mig här i Småland är fikan dagens heligaste stund. Även om jag älskar att lägga tid på en klassisk prinsesstårta eller kavla degen till perfekta kardemummabullar, så är det ibland de enkla smakerna som vinner hjärtat. Dessa vaniljmuffins är precis en sådan favorit – okomplicerade, ljuvligt goda och alldeles perfekta att bjuda grannarna på när de tittar förbi.

Det här är ett pålitligt recept på vaniljmuffins som jag återkommer till gång på gång. Grunden påminner lite om en riktigt god saftig sockerkaka, men i portionsformat och toppad med en ljuvlig frosting. Hemligheten för att få riktigt saftiga vaniljmuffins är att vispa smöret och sockret riktigt poröst, precis som när man bakar mjuk pepparkaka eller tigerkaka. Vaniljsmaken är mild och trygg, vilket gör att de passar utmärkt bredvid en kopp starkt kaffe eller varför inte ett glas hemgjord saft.

Om du känner för att experimentera med ditt vaniljmuffins recept så är dessa en fantastisk bas. Ibland brukar jag sticka ner några bär, ungefär som i mina blåbärsmuffins, eller gömma en liten bit chokladtryffel i mitten för en härlig överraskning. Frostingen är pricken över i:et och påminner om den krämiga toppingen på en morotskaka eller lyxiga cupcakes. Vill du göra det extra festligt kan du dekorera med lite hackad daim eller varför inte strössel.

Att baka dessa är också ett nöje att göra tillsammans med barnbarnen, då det är mycket mindre kladdigt än att göra chokladbollar eller rulla kolasnittar. När de väl står på bordet, kanske tillsammans med några spröda drömmar och en bit silviakaka, så är fikastunden komplett. Hoppas det smakar!

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 200° (över- och undervärme) eller 180° varmluft.

2.

Placera ut 8-10 pappersformar på en plåt eller smörj en muffinsplåt noggrant.

3.

Vispa rumsvarmt smör och strösocker tills det blir ljust och poröst.

4.

Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt vispning för att få en fin smet.

5.

Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljpulver i en separat skål. Rör sedan ner mjölblandningen i smeten växelvis med mjölken.

6.

Klicka ut smeten i formarna, fyll dem till drygt hälften. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

7.

Låt muffinsarna svalna helt på ett galler innan du lägger på frostingen.

8.

Frosting: Vispa ihop rumsvarmt smör, färskost, florsocker och vaniljpulver till en helt slät och fast kräm. Om den ser skuren ut, fortsätt vispa tills den går ihop.

9.

Fyll en spritspåse med frostingen och spritsa vackert på de helt kalla muffinsarna.

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]