Eclair

Förberedelsetid: 30 min

Tillagningstid: 25 min

Portioner:12

Eclair

Beskrivning

Hej kära fika-vän! Välkommen in i mitt kök. Idag ska vi baka något som känns lite extra festligt, nämligen en klassisk eclair! Jag vet, den ser ut som något man bara hittar på de finaste konditorierna, men jag lovar att med lite kärlek och detta recept kan du skapa ren magi hemma. Det är något alldeles speciellt med den luftiga chouxdegen, den lena vaniljgrädden och det krispiga chokladtäcket. Det är en perfekt liten tårta i miniformat, tycker jag!

Detta eclair recept är min absoluta favorit när jag vill imponera lite extra. Processen börjar med chouxdegen, som faktiskt är samma sorts deg man använder till churros eller vissa sorters biskvier. Det är en kokad deg som får sin fantastiska luftighet från äggen som vispas i. Det är inte alls så svårt som det låter! Fyllningen är en ljuvlig vaniljgrädde, men vill du ha en lite fastare fyllning passar min hemgjorda vaniljkräm helt perfekt. Ibland när jag gör en stor prinsesstårta brukar jag göra lite extra vaniljkräm just för detta.

Att spritsa ut degen är ett roligt moment, lite som när man gör spritsade småkakor eller dekorerar cupcakes. När de sedan gräddas i ugnen och puffar upp sig – ja, det är ren bakglädje! Medan de svalnar smälter jag chokladen. Ibland använder jag överbliven chokladsås som jag gör lite tjockare. En eclair är verkligen ett elegant alternativ till en bit kladdkaka eller en klassisk Silviakaka på fika-bordet. De är också underbara att servera efter en god middag, kanske istället för en crème brûlée eller chokladmousse.

Så, var inte rädd för att prova detta fantastiska eclair recept! Oavsett om du är van vid att baka allt från lussekatter till en avancerad Pinocchiotårta, kommer du att klara detta galant. Det är ett underbart bakverk som passar lika bra till en kopp kaffe en tisdag som till det stora kalaset. Lycka till i köket!

Ingredienser

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 200°C.

2.

Koka upp vatten och smör i en kastrull, så att smöret smälter helt. Tillsätt mjöl och blanda med en träslev tills smeten släpper botten och kanterna på kastrullen.

3.

Ta av kastrullen från värmen och låt smeten svalna något. Vispa ner ett ägg i taget med en elvisp eller rör ner med en träslev.

4.

Fyll smeten i en spritspåse, försedd med tandat spritsmunstycke (stjärntyll).

5.

Spritsa ut korvar, ca 2 cm tjocka och 12 cm långa, på en plåt med bakplåtspapper.

6.

Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter tills eclairerna känns lätta och luftiga. Låt dem svalna helt på ett galler.

7.

Förbered vaniljgrädden: Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret och florsockret till ett fast skum och fyll i en ny spritspåse.

8.

Skär försiktigt av ett lock på varje avsvalnad eclair. Spritsa vaniljgrädden på bottendelen och lägg därefter på locket. Bakelserna går också utmärkt att fylla med en hemgjord vaniljkräm.

9.

Smält chokladen över ett vattenbad eller försiktigt i mikron. Bred eller pensla den smälta chokladen på bakverkens lock och låt dem stelna, gärna i kylskåp.

10.

Förvara dina färdiga eclairs i kylskåpet tills det är dags för fika!

Njut av

din

kaka!

Njut av

Från Elsas Kök

Elsa Lundström, din receptkreatör på Silviakaka.se
Hej kära bakvänner! Jag heter Elsa Lundström, och det är med stor glädje jag delar med mig av mina favoritrecept här på Silviakaka.se. Jag växte upp på landsbygden i Småland där köket alltid var fyllt av doften av nybakat. Min mormor lärde mig allt om svenska fikaklassiker, en tradition jag nu för vidare med en nypa modern känsla.
Min filosofi är enkel: bakning ska vara roligt, tillgängligt och fyllt av kärlek. Jag hoppas kunna inspirera dig att skapa egna ljuvliga bakverk och minnen i köket.,[object Object]