
Förberedelsetid: 1H10 min
Tillagningstid: 20 min
Budapesttårta
Beskrivning
Hej hej! Välkommen in i värmen i mitt lilla kök här i Småland. Idag ska vi baka något alldeles särskilt, en riktig klassiker som får mitt hjärta att klappa lite extra – en Budapesttårta! Jag minns den från finare söndagsfikor när jag var liten, den kändes alltid så lyxig. Den påminner lite om en festligare rulltårta, men med den där underbara, sega nötmarängen som är helt oemotståndlig. Till skillnad från en vanlig budapestrulle bygger vi den här på höjden, som en riktig tårta.
Det här är mitt bästa recept budapesttårta, och hemligheten ligger i den perfekta balansen mellan den sega hasselnötsmarängen, den fluffiga grädden och de söta mandarinklyftorna. Nötmaräng är ju något alldeles speciellt, inte riktigt som en krispig pavlova och inte heller som en seg marängtårta, utan något mittemellan. Om du gillar nötiga kakor som mazarin eller mandelkubb kommer du att älska den här. Det är verkligen en tårta som imponerar på gästerna, perfekt som en nyårsdessert eller när man vill fira något extra.
Även om detta recept är för en rund tårta kan du enkelt anpassa det för en budapesttårta i långpanna. Då breder du bara ut smeten på en plåt och rullar den när den svalnat, precis som med en drömrulltårta. Det är ett fantastiskt sätt att baka till många, ungefär som en saftig Silviakaka i långpanna eller en klassisk kärleksmums. Fyllningen går också att variera! Istället för mandariner kan man prova med färska hallon eller jordgubbar, precis som i en somrig jordgubbstårta. En klick hemgjord vaniljkräm i grädden är inte heller fel!
Den här budapesttårtan är helt glutenfri av naturen, vilket gör den perfekt när man har gäster med olika preferenser. Den är ett underbart alternativ till en traditionell tårtbotten gjord på vetemjöl. Den passar så fint på ett kakfat bredvid andra favoriter, kanske några kolasnittar eller några drömmigt goda drömmar. Så, kavla upp ärmarna och sätt igång – doften av rostade hasselnötter som sprider sig i köket är bara den värd allt arbete. Lycka till!
Ingredienser
Gör så här
Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en blank och fast maräng.
Blanda hasselnötsmjöl och majsstärkelse och vänd ner i marängsmeten.
Rita 3 cirklar på 2 bakplåtspapper, ca 20 cm i diameter och lägg på plåtar. Bred eller spritsa ut smeten i de 3 cirklarna. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
Stjälp upp på nytt bakplåtspapper. Ta bort pappret som bottnarna har gräddats på och låt bottnarna kallna.
Smält chokladen i mikron och ringla choklad, gärna med hjälp av en liten sprits, på bottnarnas ovansida. Låt stelna i rumstemperatur.
Vispa grädden och lägg i en spritspåse med tyll. Varva bottnar, spritsad grädde och väl avrunna mandarinklyftor. Spritsa grädde utefter kanterna och lite i mitten så räcker den fint till hela tårtan.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök






