
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 25 min
Pannkakstårta
Beskrivning
Hej kära vänner! Välkommen in i mitt kök. Idag ska vi baka något som ligger mig extra varmt om hjärtat, en riktig favorit från när barnen var små: en klassisk pannkakstårta! Det finns få saker som lyser upp ett barnkalas eller en fika så som detta glädjefyllda torn av pannkakor, grädde och sylt. Det är en sådan enkel men ändå festlig tårta, en perfekt blandning av vardagens goda plättar och festens flärd.
Detta pannkakstårta recept är grunden till oändliga möjligheter. Det är så roligt att göra en pannkakstårta barn kan vara med och bygga! Låt dem vara med och steka pannkakorna (med lite hjälp såklart) och sedan varva med sina favoritsmaker. Istället för den klassiska sylten och grädden, varför inte prova med en hemgjord vaniljkräm eller kanske en len chokladmousse? Det är ett underbart alternativ till en mer traditionell jordgubbstårta eller prinsesstårta på sommaren.
För att skapa en riktigt lyxig pannkakstårta kan man ta det ett steg längre. Tänk dig att ringla en fyllig kolasås eller en mörk chokladsås mellan lagren. Och för alla chokladälskare är en pannkakstårta nutella en dröm som blir sann! Byt bara ut sylten mot ett generöst lager Nutella och toppa med hackade hasselnötter. Själva grunden är en bra pannkakssmet, och den kan man ju använda till så mycket, till och med fattiga riddare om man får smet över. Det är inte en komplicerad tårtbotten som ska lyckas i ugnen, utan bara ren och skär stekglädje.
Även om vi i Småland älskar våra klassiska fikabröd som kolasnittar och en saftig äppelkaka, har pannkakstårtan en speciell plats. Den är festlig utan att vara krånglig, precis som en härlig rabarbersmulpaj eller en vacker marängtårta. Servera den med färska bär och ett leende, så har du en fika som ingen kommer att glömma.
Ingredienser
Gör så här
Pannkakor: Blanda mjöl och salt i en bunke. Vispa ner lite av mjölken i taget till en slät smet. Vispa ner ett ägg i taget.
Hetta upp en stekpanna med lite av smöret. Häll i ett tunt lager av smeten. När ytan stelnat vänd och stek på andra sidan någon minut. Lägg pannkakorna på varandra med en remsa av bakplåts- eller smörgåspapper mellan varje pannkaka, så att de lätt kan säras på. Låt dem bli kalla.
Fyllning: Vispa grädden tjock tillsammans med sockret.
Lägg en pannkaka på ett serveringsfat. Bred på grädde och sylt och sedan en pannkaka. Varva resten av pannkakorna på samma sätt, avsluta med grädde. Toppa tårtan med bär, citronmeliss och strö över lite florsocker.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök






