
Förberedelsetid: 45 min
Tillagningstid: 20 min
Äppelpaj Smulpaj (Klassisk Smulpaj med Äpple)
Beskrivning
Hej kära vänner och välkomna in i värmen i mitt lilla kök här i Småland! När höstlöven börjar skifta i guld och rött och luften blir sådär krispig och klar, då finns det inget som värmer själen som doften av en nygräddad äppelpaj smulpaj. Det är en doft som tar mig tillbaka till barndomens fikastunder hos mormor, där en bit paj och ett glas kall mjölk var den största lyckan. Detta är inte bara en efterrätt, det är en bit svensk tradition, lika självklar på fikabordet som en saftig sockerkaka eller nybakade kardemummabullar.
Detta klassiska recept på äppelpaj är så enkelt och tacksamt att baka. Du behöver inga konstiga ingredienser, bara sådant som oftast redan finns hemma. Det är skönheten med en riktig smulpaj – den är rustik, ärlig och oemotståndligt god. Den påminner mig lite om den där härliga känslan när man bakar en enkel knäckig rabarberpaj på våren, fast med höstens alla underbara smaker av äpple och kanel.
Det bästa med just detta recept äppelpaj smulpaj är hur otroligt flexibelt det är. Har du lite havregryn hemma? Byt ut en del av mjölet för extra textur och tuggmotstånd! Vill du ha en mer äppelpaj smulpaj knäckig yta? Tillsätt ett par matskedar ljus sirap i smuldegen. Det är lite som att baka kolasnittar, den där lilla touchen av kola gör verkligen underverk. Pajen blir en fantastisk dessert, kanske som avslutning på en fin middag där du serverat focaccia som förrätt, och den kan till och med fungera som en enklare nyårsdessert. Och glöm inte den hemgjorda vaniljkrämen – den är pricken över i:et, precis som glasyren på en klassisk Silviakaka.
När du väl har bemästrat detta äppelpaj recept smulpaj, öppnar sig en hel värld av pajer och bakverk! Varför inte prova en blåbärspaj till sommaren, eller en ljuvlig hallonpaj? Principen för smuldegen är densamma, och den är lika god på nästan all frukt och bär. Det är inte en avancerad tårta som en prinsesstårta eller en komplicerad éclair, utan ren och skär bakglädje. Den är lika enkel och älskad som en kladdkaka, men med en fruktig fräschör. Servera den varm med en klick vispad grädde, eller ännu hellre, med den hemlagade vaniljsåsen i receptet. Det blir en fika att minnas, jag lovar!
Ingredienser
Gör så här
Sätt ugnen på 225° vanlig ugn eller 200° varmluft.
Blanda mjöl och socker i en bunke. Skär smöret i bitar och nyp ihop allt med fingertopparna till en grynig, smulig massa.
Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Blanda äppelklyftorna med socker och kanel direkt i en ugnssäker form.
Fördela smuldegen jämnt över äpplena i formen.
Grädda pajen i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter, eller tills den fått en vacker gyllenbrun färg.
Vaniljsås: Börja med att skära upp vaniljstången på längden och skrapa ur de små svarta fröna i en kastrull. Lägg även i själva stången. Tillsätt mjölk och 1 dl av vispgrädden och koka upp. Dra sedan kastrullen från värmen och låt den stå och dra i 10-15 minuter.
Ta upp vaniljstången ur kastrullen. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl i blandningen.
Hetta upp såsen igen på medelvärme under konstant omrörning tills den börjar tjockna. Den får inte koka! Häll upp såsen i en kall skål och vispa den kall för att undvika att skinn bildas på ytan.
Vispa resten av grädden (2 dl) till mjuka toppar och vänd försiktigt ner den i den kalla vaniljsåsen. Servera din äppelpaj ljummen med den ljuvliga, hemgjorda vaniljsåsen.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök






