
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 30 min
Brookies
Beskrivning
Välkomna in i värmen! Finns det något ljuvligare än när man slipper välja mellan två favoriter? Det här är mitt absoluta favoritrecept på en brookie, en himmelsk förening mellan en seg, chokladig brownie och frasiga, smöriga cookies. Hemma i stugan i Småland brukar jag baka dessa när vi ska ha en riktigt rejäl fika, och doften av smält smör och muscovadosocker som sprider sig från ugnen slår till och med mina klassiska kanelbullar. Det är en kaka som känns både lyxig och hemtrevlig på samma gång.
Om du letar efter det ultimata brookies recept så har du hittat rätt. Kakan får en otroligt härlig konsistens där den kladdiga botten påminner om en riktigt kladdig kladdkaka, medan toppen ger det där krispiga tuggmotståndet vi älskar hos amerikanska småkakor. Ibland ser man stavningen brooky, men oavsett vad du kallar den är smakkombinationen oslagbar. Det ljusa muscovadosockret ger en djup, kolaaktig ton som påminner lite om gammaldags kolasnittar eller seg fudge.
Det här bakverket är mäktigt och räcker till många, vilket gör det till ett perfekt, modernt alternativ till en klassisk gräddtårta eller prinsesstårta vid kalas. För att lyxa till det ordentligt brukar jag servera kakan med en klick lättvispad grädde och färska bär, men den är minst lika god med hemgjord glass eller varför inte ringla över lite chokladsås eller kolasås? Missa inte att låta den svalna ordentligt så den sätter sig – precis som med en chokladfondant vinner den på lite tålamod.
Att baka en brookie är också ett roligt sätt att variera sig om man tröttnat på vanlig chokladkaka eller kladdkakecookies. Ingredienserna är enkla och påminner om vad man har hemma till en vanlig sockerkaka, men resultatet är så mycket mer spännande. Det är helt enkelt fika-kärlek i en ugnsform!
Ingredienser
Gör så här
Sätt ugnen på 200°C (över- och undervärme) eller 175°C varmluft.
Börja med browniesmeten: Smält smöret och låt det svalna något.
Blanda strösocker och ljust muscovadosocker med det smälta smöret i en bunke.
Knäck i äggen, ett i taget, och blanda väl mellan varje ägg.
Blanda vetemjöl, kakao och salt i en separat skål. Sikta ner detta i smeten och rör ihop. Ställ browniesmeten åt sidan.
Gör cookiedegen: Smält smöret och låt det svalna.
Blanda strösocker och ljust muscovadosocker med smöret.
Tillsätt ägget och blanda ordentligt.
Rör ihop vetemjöl, bakpulver och vaniljpulver. Sikta ner i smeten och arbeta ihop degen.
Hacka mjölkchokladen grovt och vänd ner den i cookiedegen.
Klä en ugnsform (ca 20x20 cm) med bakplåtspapper.
Montering: Tryck ut en tredjedel av cookiedegen i botten av formen. Häll på hälften av browniesmeten över degen.
Smula eller klicka ut ytterligare en tredjedel av cookiedegen över smeten. Häll därefter på resterande browniesmet.
Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Ta ut formen och smula över den sista tredjedelen av cookiedegen på toppen. Grädda ytterligare ca 15 minuter.
Låt din brookie svalna helt i formen innan du skär den i rutor. Servera gärna med grädde och bär.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök






