
Förberedelsetid: 20 min
Tillagningstid: 45 min
Dubai Choklad
Beskrivning
Hej kära vänner, Elsa här! Hemma i stugan i Småland håller jag oftast hårt på våra älskade traditioner. Det finns få saker som slår doften av nygräddade tekakor eller en riktigt klassisk saftig sockerkaka till elvakaffet. Men ibland måste även en gammal hemmabagare som jag vidga vyerna och prova något nytt! Jag har testat den stora trenden som alla pratar om, ett **dubai choklad recept**, och jag måste erkänna att jag är helt såld. Det är långt ifrån min vanliga mandelkubb, men kombinationen av den krispiga degen och den lena pistagekrämen är en ren dröm.
Detta **dubai choklad recept** bjuder på en smakupplevelse som känns både lyxig och spännande. Basen är en mörk choklad av god kvalitet, vilket påminner mig om när man gör egna chokladtryfflar eller kanske en fin wienernougat till jul. Det som gör kakan unik är fyllningen med stekt kadayif, som ger ett fantastiskt krisp, inte helt olikt det man hittar i småkakor med cornflakes. Tahinin tillför en nötig sälta som bryter av sötman perfekt, ett knep jag ibland använder när jag kokar kolasås eller gör en salt fudge.
Att göra egen fylld choklad är faktiskt inte så svårt som man kan tro. Processen påminner lite om att montera biskvier eller en chokladbiskvi där man bygger lager av smaker. Om du, precis som jag, älskar nötter är detta ett underbart alternativ till helgens chokladkaka. Det passar också utmärkt som en modern del av en nyårsdessert om du vill bjuda på något annat än den vanliga pannacottan. Glöm inte flingsaltet på toppen – det lyfter smakerna precis som i mina favoriter, kolasnittar!
När du smälter chokladen, var noga med att göra det försiktigt så den blir blank och fin. Har du pistagenötter över kan du använda dem för att garnera en toscakaka eller varför inte strö över en kladdkaka med choklad för extra textur. Hoppas ni vågar prova detta ljuvliga **dubai choklad recept** och att det sprider lika mycket glädje i era kök som det gjorde i mitt!
Ingredienser
Gör så här
Klä en brödform ca 11 x 25 cm lång med bakplåtspapper. Smält hälften av chokladen i mikrovågsugn på låg effekt eller över vattenbad (sätt skålen i en kastrull med knappt sjudande vatten och låt chokladen smälta, se till att ingen vattenånga kommer i chokladen).
Häll i den smälta chokladen i formen till ett jämt lager, banka formen lite lätt i bordet så att luftbubblor försvinner. Ställ in i frys eller kyl tills det stelnat.
Strimla kadayifdegen i ca 1 cm stora bitar. Stek strimlorna under omrörning på medelvärme i smöret. Strimlorna (trådarna) ska bli gyllenbruna och krispiga, då är de klara. Låt svalna.
Blanda de stekta trådarna med pistagekräm och tahini till en jämn röra.
Lägg blandningen ovanpå den stelnade chokladen i formen och bred ut till ett jämnt lager. Lämna en liten kant runt ytterkanten av chokladen fri.
Smält resten av chokladen och häll över pistageblandningen så det täcker i ett jämt lager. Toppa med lite flingsalt och eventuellt hela eller grovhackade pistagenötter. Kyl tills chokladen har stelnat helt.
Njut av
din
kaka!

Från Elsas Kök






